Dogodki

Dogodki

Večeri Društva slovenskih režiserjev in režiserk

 • Režiserji v dialogu se odvijajo v obliki pronicljivega dialoga med režiserjema, ki ob odlomkih iz svojih filmov soočata svoji poetiki.
 • Filmski večeri od blizu na daljavo so spletna različica pogovorov, ko se ob predvajanem filmu iz bogate zakladnice slovenske kinematografije v živo pogovarjata vsakokratni režiser/ka in moderator/ka izbranega filma.
 • Nagrade društva za dosežke na področju AV ustvarjanja:
  • Štigličev pogled za izjemno režijo (za režijo posameznega AV dela)
  • Nagrada Franceta Štiglica za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije
  • nagrada kosobrin za dragocene filmske sodelavce neavtorskih poklicev
  • nagrada bert za življenjsko delo na področju filmske igre

Scenarnica je scenaristična delavnica za razvoj scenarija od ideje do prvega drafta; od l. 2016 poteka letno 6 vikendov od pomladi do jeseni v Ljubljani in je za izbrane udeležence brezplačna.

Scenarnica ABC/Scenarnica Plus je cikel predavanj in praktičnih napotkov za pisanje scenarija za širše občinstvo.

Dokumentarnica je delavnica za razvoj dokumentarnega filma; od l. 2021 poteka 3 vikende od jeseni do pomladi in je za izbrane udeležence brezplačna.

Kratka scena je delavnica za razvoj scenarija za kratki film; od l. 2023 poteka pod okriljem Društva slovenskih režiserjev in režiserk v obliki 5 srečanj od pomladi do jeseni in je za izbrane udeležence brezplačna.

Filmarija je občasnik, ki obravnava različne teme z AV področja in izhaja v tiskani obliki.

Scenaristični vodnik je prvi iz serije uporabnih priročnikov, ki jih je izdalo Društvo slovenskih režiserjev in režiserk in je uporabnikom brezplačno na voljo v elektronski obliki.

Podcast Filmarija je občasnik, ki omogoča insajderski vpogled v filmsko dogajanje doma in po svetu – za insajderje in autsajderje. Ter tiste vmes.

Mednarodne delavnice z AV področja potekajo v soorganizaciji društva in drugih nacionalnih in mednarodnih združenj oz. ustanov.